Στον «πάγο» βάζει την συμφωνία, που έγινε επί Κόκκαλη στο ΥπΑΑΤ, για διαφοροποίηση της τιμής με βάση την υγρασία του παραδιδόμενου προϊόντος, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αγροτύπου, στην πρόσφατη συνάντηση, που έγινε την περασμένη Πέμπτη (17/9/2020), δεν υπήρξε συμφωνία από τα μέλη της ΔΟΒ για την έκδοση κοινής ανακοίνωσης για το πλαίσιο των φετινών συναλλαγών στην αγοραπωλησία του συσπόρου βάμβακος.
Το «αγκάθι» της διαφωνίας είναι ότι στο κείμενο που παρουσιάστηκε για την παραλαβή του σύσπορου βάμβακος δεν είχε συμπεριληφθεί η διαφοροποίηση της τιμής ανάλογα την υγρασία (δηλαδή σε περίπτωση που η Μέση Υγρασία Συσπόρου Βάμβακος είναι κάτω του 13% να αυξάνεται η τιμή του προϊόντος σε ίσο ποσοστό με την διαφορά κάτω του 13% και σε περίπτωση που η Μέση Υγρασία Συσπόρου Βάμβακος είναι πάνω από 15% να μειώνεται η τιμή του προϊόντος σε ίσο ποσοστό με την υπέρβαση πάνω του 15%). «Κάτι τέτοιο δεν πριμοδοτεί την ποιότητα βάμβακος κάτι που τα τελευταία χρόνια είχε κάνει σημαία η Διεπαγγελματική», δηλώνουν στον ΑγροΤύπο οι διαφωνούντες της πρότασης.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Τσαγαλάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού Βοιωτίας και μέλος της ΔΟΒ, «το κείμενο που μας παρουσίασαν δεν ανέφερε κάτι για το ποσοστό υγρασίας στο βαμβάκι αλλά προέτρεπε αόριστα τους παραγωγούς να μην παραδίνουν το προϊόν τους με υγρασία. Εγώ δεν θα μπορούσα να δεχτώ κάτι τέτοιο γιατί πάντα σαν συνεταιρισμός μιλούσα για την πριμοδότηση της ποιότητας στο βαμβάκι. Όπως φαίνεται κάποια αγρότες θέλουν να παραδίνουν βρεγμένο βαμβάκι και κάποιοι εκκοκκιστές θέλουν να μην χαλάσουν τις σχέσεις τους με τους μεσίτες που αναμειγνύουν βαμβάκια και ρίχνουν την ποιότητα. Έτσι δεν μπορουμε να μιλάμε για ελληνικό Brand Name στο βαμβάκι και φαίνεται ότι κανένας δεν θέλει σητν χώρα μας την παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού».
Όμως και στη Λάρισα, που έχει ανέκαθεν καλή ποιότητα βαμβακιού, υπήρξαν διαφωνίες για αυτή την πρόταση. Όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Καραΐσκος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, που είναι μέλος της ΔΟΒ, «δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να φαίνεται ότι έχει ίδια ποιότητα βαμβακιού. Υπάρχει μια απόφαση του πρώην υφυπουργού κ. Κόκκαλη που καθόριζε τις παραδόσεις βαμβακιού και την υγρασία, η οποία έπρεπε να εφαρμοστεί από φέτος. Αν θέλουμε να υπάρχει ποιοτικό βαμβάκι θα πρέπει να υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση. Χρειάζεται κίνητρο και αντικίνητρο για τους παραγωγούς. Θα πρέπει να επιβραβεύεται αυτός που παραδίνει ποιοτικό βαμβάκι. Φάινεται ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν αφήνουν να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση. Η ανακοίνωση, που δεν δέχτηκα να υπογράψω, προέτρεπε αόριστα τους παραγωγούς να μην παραδίνουν βαμβάκι με υγρασία».
Αυτά έγιναν την Πέμπτη και ακολούθησε η θεομηνία της Παρασκευής, που έπληξε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα όπου έχουμε ολοκληρωτική καταστροφή. Όμως και τα χωράφια που δεν πλημμύρισαν θα έχουν πρόβλημα στο χρωματισμό του βαμβακιού. Επίσης όλα τα χωράφια που είναι δίπλα σε ποτάμια θα έχουν πρόβλημα στην ποιότητα. Φέτος θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα και όλοι θα περίμεναν η αγορά να επιβράβευε τα λίγα καλής ποιότητας βαμβάκια. Θα είναι ενδιαφέρον επίσης να δούμε την θέση του νυν υπουργού ΑΑ&Τ κ. Βορίδη για το συγκεκριμένο θέμα.
Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: Αγρότυπος