ΕΞΟΔΟΣ
ΕΞΟΔΟΣ

Ταξίδι Βέλγιο-Γαλλία 2022

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορχομενού μέσω χρηματοδότησης του Μέτρου 9 για την Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Βέλγιο και την Γαλλία.

Η διοργάνωση της έγινε με τη βοήθεια του τουριστικού γραφείου, Green Greece Go Tours, με εξειδίκευση στο αγροτουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμμετείχαν 40 άτομα, μέλη του συνεταιρισμού και οι συνοδοί τους.

Γαλλία – Επίσκεψη σε φάρμα και παρουσίαση Αναγεννητικής Γεωργίας

Η ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί αγροτική φάρμα στην Βόρεια Γαλλία, 40 χλμ. έξω από την πόλη της Lille και να έρθει σε επαφή με τις πρακτικές της Αναγεννητικής Γεωργίας. Ο αγρότης και ιδιοκτήτης της φάρμας, εφαρμόζει τις πρακτικές της Αναγεννητική Γεωργίας πάνω από δέκα χρόνια, καλλιεργώντας πατάτες, παντζάρια, σιτάρι και διάφορα όσπρια. Κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα, τα εμπορεύονται και τα προωθούν αντίστοιχοι Συνεταιρισμοί. Μας εξήγησε την σημασία της υγείας και της ζωής της βιοποικιλότητας στο χώμα και πως αυτό αντανακλάται στην παραγωγή και την φυσική λίπανση του χωραφιού. Από τη μία παρατηρείται αύξηση της παραγωγής και από την άλλη μείωση της αζωτούχας λίπανσης, καθώς αυτή καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την εδαφοκάλυψη που υπάρχει ανάμεσα στις κύριες σπορές.

Σημαντικές επίσης ήταν και οι οικολογικές παρεμβάσεις στα σύνορα των χωραφιών με φύτευση φυσικών φραχτών για να προστατεύουν τις καλλιέργειες από τους δυνατούς ανέμους, καθώς και ειδική διαμόρφωση της μορφολογίας του εδάφους για την καλύτερη συγκράτηση των υδάτων. Τέλος τα κλαδέματα των φραχτών καλύπτουν την καύσιμη ύλη για τη θέρμανση των βοηθητικών κτηρίων και σπιτιών για έναν ολόκληρο χρόνο.

Βέλγιο – Επίσκεψη στην παραδοσιακή Ζυθοποιία Cantillon στις Βρυξέλλες.

Η ομάδα του Συνεταιρισμού επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στην παραδοσιακή Ζυθοποιία Cantillon στο κέντρο των Βρυξελλών. Η συγκεκριμένη ζυθοποιία είναι μικρού μεγέθους και περιορισμένης παραγωγής, καθώς δεν χρησιμοποιεί τεχνικά μέσα ψύξης οπότε ο αριθμός παρτίδων παραγωγής εξαρτάται άμεσα από την εξωτερική θερμοκρασία. Επίσης η ωρίμανση γίνεται με φυσικό τρόπο σε ξύλινα βαρέλια πριν από την τελική εμφιάλωση. Συνοπτικά, για να βγει μία παρτίδα στην κατανάλωση θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δυόμιση χρόνια. Χρησιμοποιείται πάντα ντόπιος φρέσκος λυκίσκος και το κριθάρι είναι επίσης από την ίδια περιοχή. Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα υπολείμματα του βρασμού (κριθάρι), δίνονται στους αγρότες που με τη σειρά τους τα χρησιμοποιούν ως λίπασμα ή ως ζωοτροφή. Τέλος σε κάποιες από τις μπύρες τους, χρησιμοποιούν φρέσκα φρούτα για να δώσουν μια ιδιαίτερη γεύση.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού είχαν μία μεγάλη ευκαιρία να δουν από κοντά και να γνωρίσουν επαγγελματίες του χώρου τους, να μάθουν για νέες μεθόδους καλλιέργειας που μπορούν να βελτιώσουν το εισόδημά τους καθώς και να μειώσουν τα έξοδά τους σε καύσιμα και αναλώσιμα λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Η δυνατότητα του να μπορεί κανείς να ταξιδέψει καθώς και τα πλεονεκτήματα που μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες στην εποχή μας, μάς κάνουν πιο προσιτή την σχέση και τις συνεργασίες εκτός του στενού γεωγραφικού μας χώρου όπου έχουμε μεγαλώσει και συνηθίσει. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που μας δίνονται και να αποκτήσουμε εξωστρέφεια και χρήσιμες γνώσεις.